tirsdag 16. juni 2009

Europa på langs 1



Frå me sette oss på bussen på Leirvik til me sat med vår første øl på torget i Bremen tok det fire og ein halv time. Ryan frakta oss greitt fram i plastflyet sitt, men ein arrogant ung og overivrig haugesundar i tryggleikskontrollen gjorde at me i det minste fekk litt å irritera oss på. Kontrollen på Haugesund flyplass må vera den strengaste og minst høflege og imøtekomande i verda.

Bremen har eit fint bysentrum, mange parkar og grøne område og eit torg som er verd turen dit. Men like stas som å sjå barrokkbygningar og bymusikantar var det å sitja i restaurantgata ved Weser og nyta eit glas sekt medan me studerte dei tusenvis av tyskarar og turistar som flanerte, lufta hundar, feira utdrikkingslag og drakk seg fulle. At det berre er nordmenn som gaular i fylla er berre tull.

Sundag tok me toget til Brussel, med ein times opphald i Køln. Me åt lunsj på plassen ved den store katedralen før me sette oss på toget til Belgia. Nordeuropa er flatt og keisamt, men på grensa mellom Tyskland og Belgia var det nokre humpar og haugar som skapte litt variasjon i utsikten.
Elles var eg mest oppteken av å lesa i ei pocketutgåve av Surén sine bøker om den høgst nevrotiske læraren Tommy Kristoffersen. Svært godt reisefølgje. Tilrådd på det sterkaste.


No har me vore i Brussel sidan sundag. Me har gått i gater, site på kafestolar, drukke trappistøl og hadde det hyggjeleg. Torget i Bremen er fint. Grand Place/Grote Markt i Brussel er ein juvel. Og finare enn eg hugsa det frå sist eg var her.
Eit høgdepunkt er det også å komma tilbake til kafeen A la mort Subite og sjå at det ikkje er brukt ein euro på korkje lakk eller maling. Og ølet er like godt som då Jacques Brel strevde med å drikka seg i hel der.

Rene Magritte fekk sitt eige museum i sist veke, der skal me i morgon eller torsdag før me reiser. I dag brukte eg nokre timar i selskap med den yngre og den eldre Breughel,Hieronimus Bosch, van Dyck og mange andre av dei flamske meistrane - og sjølvsagt Rubens sine storslegne måleri. Den moderne avdelinga er ikkje så spennande lenger, når Magritte er vekke, men eit fint bilde av Dali og noko anna visuelt snop gjer at det er verd å ta turen dit om du er på desse kantar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar